Tatabányai Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

Hírek

Határtalanul-Kirándulás Erdélyben

Tanulmányi kirándulásunkat a társpályázóként becsatlakozott Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola tagintézményével, a Dózsa György Sportiskolai Általános iskola 7. osztályos diákjaival közösen szerveztük. 
Az első célállomásunk Nagyszalonta volt, ahol a 200 éve született Arany János szülőházát tekinthettük meg, melynek történetéről a múzeum egyik kollégája tartott nekünk előadást. A Dózsa iskola egyik tanulója pedig elszavalta a költő egyik művét,ezt követően pedig méltóképpen megemlékeztünk Arany Jánosról és emlékkoszorút, virágot helyeztünk el a szülőházában. Az eredetileg tervezett Csonka tornyot restaurálás miatt sajnos bezárták, így oda nem juthattunk fel. Első éjszakát Szovátán töltöttük.
Másnap reggel lesétáltunk a Medve-tóhoz, melynek történetét egyik tanulótól hallhattuk. Rossz időjárás miatt a 2. és a 4. napra tervezett programot felcseréltük, és a Parajdi Sóbánya volt a következő állomásunk. A bányában 2 órát töltöttünk kötetlen programként, majd ezt követően Korondon ismerkedhettünk meg a kézműves portékákkal, agyag és cserép edényekkel, illetve népművészeti terítőkkel, népviseleti ruhákkal. Utunkat Kovászna felé folytattuk, ahol a 2. és a 3. napi szállásunk is volt.
A 3 nap reggelén a meglátogatni kívánt Kőrösi Csoma Sándor Líceumba mentünk, ahol a gyerekek versekkel és közös énekléssel köszöntötték egymást, illetve a tanulók előadást tartottak lakhelyükről, jelen esetben Kovásznáról és Tatabányáról, valamint az iskolai életről. Az iskolai könyvtár, tantermek, tanműhelyek megtekintését követően a tanulók átadták egymásnak ajándékaikat, illetve az összegyűjtött adományokat adtuk át az iskola igazgatójának, valamint kihívtuk a vendéglátó 7. osztályos tanulókat egy barátságos focimérkőzésre. A focimeccsre a városi sportcsarnokban került sor, és bár 6:1-re a tatabányai csapat nyert, a vendéglátó csapat sem szomorkodott, mert jó hangulatban telt az egész nap. Délután még lehetőségünk volt a város Fő terén található Pokolsár megtekintésére, illetve ellátogatni Csomakőrösre, a Kőrösi Csoma Sándor múzeumot megtekinteni, koszorúnkat, virágainkat elhelyezni. A múzeumban egy nagyon érdekes előadást is meghallgathattunk.
A 4. napon búcsút intettünk Kovásznától és Csíksomlyón álltunk meg, a kegytemplomot tekintettük meg. A következő állomásunk a Gyilkos-tó volt, melynek valóságos és mesei történetét egy-egy tanuló elmondása alapján ismerhettük meg. A Békás szoros volt a következő állomás, ahol a busz kitett minket, mi pedig két kilométert sétáltunk, csodálva a táját, a hegyeket, a benyúló sziklákat a vízesést, a lelógó jégcsapokat. Az utolsó éjszakát Szovátán töltöttük.
Reggeli után élményekkel teli, de fáradtan elindultunk. A haza felé vezető úton Kolozsváron a Szent Mihály-templomot és a Mátyás király emlékművet tekintettük meg. A látnivalóknál a tanulók történeti előadásokkal készültek.
Elmondhatjuk, hogy ez az 5 nap felejthetetlen élményt nyújtott mind a gyerekek, mind a kísérő pedagógusok számára. Mivel két iskola vett részt a programon, ahol a gyerekek nem ismerték egymást, csak az előkészítő órán, illetve a könyvtárban találkoztak, ahhoz képest nagyon nagy volt az összetartás, barátságok is szövődtek. Úgy váltak el a gyerekek, ha máskor lesz rá lehetőségük, biztosan ugyanígy együtt szeretnének visszatérni Erdélybe.

 

<< Vissza az előző oldalra

Megosztás:  Facebook
kodowanie html5 css, projektowanie stron internetowych , PSD2HTML, PSD HTML, proste strony www, cięcie PSD, tworzenie stron,