Tatabányai Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

Hírek

Határtalan Program 2018

A Határtalanul Program keretében 2018. október 28 és november 1 között, az őszi szünetben, 5 felejthetetlen napot töltöttünk el Erdélyben.
A kirándulást megelőzően a könyvtárba látogattunk el, ahol megismerkedtünk Kőrösi Csoma Sándor életével, kutatásával, valamint a térképen végig néztük azokat a településeket, melyeket utunk során érintünk. Majd ellátogattunk a Sárberki általános Iskolába, ahol megismerkedtünk azzal a 7. osztállyal, akikkel programjainkat közösen terveztük. Előkészítő óránk során Románia, Erdély történetével, történelmével ismerkedtünk meg, Trianonról tanultakat elevenítettük fel, valamint megismerték a tanulók az út programját, célját, illetve megbeszéltük a viselkedés szabályait. Ezt követően csoportokat alakítva egy tesztlapot tölthettek ki a tanulók előzetes ismereteik alapján Kőrösi Csoma Sándorról, illetve Erdély történelméről.
Utunk első állomása Kolozsvár volt, ahol a Mátyás szobor és a mögötte található Szent Mihály-templom történetét ismerhettük meg. A templom restaurálás miatt zárva volt, így oda nem tudtunk bemenni. Szállásunk a Teleki Hotelben volt Szovátán.
Reggel lesétáltunk a Medve-tóhoz, ahol meghallgattunk egy tanuló előadásában a kialakulásának történetét. Ezt követően buszra szállva elmentünk a Békás szoroshoz, ahol az út mellett végig sétálva megcsodálhattuk a természet csodáit, illetve vásárolhattunk az árusok portékáiból. Majd a  Gyilkos-tóhoz érkeztünk, ahol meghallgathattuk a monda és valóság általi kialakulásának történetét, illetve a jó idő miatt, aki szeretett volna, csónakázhatott is. Az éjszakát Kovásznán töltöttük a Botimi Panzióban.
Reggel felkerestük a kiválasztott Kőrösi Csoma Sándor Líceum 7 osztályos tanulóit, akik már a kapuban, népviseletben vártak bennünket. Közös bemutatkozás, éneklés, az iskola megtekintése, valamint az adományok és ajándékok átadását követően pedig közös, barátságos focimérkőzésre került sor a városi sportcsarnokban. Igaz, hogy a tatabányai csapat győzött 4:2-re a kovásznai csapattal szemben, viszont mind a két csapat nagyon sportszerű volt, félidőben a vendégcsapat vezetett 2:0-ra. Itt igazából nem a győzelem volt fontos, hanem egy barátságos mérkőzés, ismerkedés, barátkozás, kapcsolatépítés. Délután a Kőrösi Csoma Sándor Emlékházban, majd pedig a múzeumban tettünk látogatást és helyeztünk el az emlék koszorút, virágot. Késő délután Kovászna Fő terére sétáltunk ki, ahol a savanyú vizet kóstolhatták meg a tanulók, illetve Pokolsár bugyogó történetével ismerkedhettek meg. Lehetőség volt szabadidőre is, nézelődhettek, vásárolhattak a diákok. Másnap reggel elhagytuk Kovásznát és megérkeztünk Farkaslakára, ahol a Millenniumi Emlékparkban található Erdély első trianoni emlékművénél megtartottuk megemlékezésünket, illetve elhelyeztük az emlék koszorút. Majd a mögötte található Tamási Áron sírjánál is megemlékeztünk az íróról, és a sírnál a megemlékezés koszorúját helyeztük el. Délután Korondra érkeztünk, ahol a korongozást, agyagozást mutatta meg nekünk neki egy nagyon kedves néni, illetve a férje. Itt lehetőség volt vásárlásra is. Utolsó éjszakánkat szintén a Teleki Hotelben töltöttük, ahol első éjszakánkat is.
Másnap reggel a Tordai Sóbányába mentünk, ahol megismertük a sóbánya kialakulásának történetét, majd az idegenvezetés után lemehettünk és kipróbálhattuk a bányában található játéklehetőségeket, felülhettünk az óriáskerékre is. Az esti órákban érkeztünk vissza Tatabányára.
A kirándulást követően az iskola folyosóján, az utunk során készült fényképekből egy  kiállítást tekinthettek meg az itthon maradt érdeklődő tanulók, illetve hallgathatták meg az úton résztvevő gyerekek élménybeszámolóját.
Értékelő órára az Éltes iskolában került sor, ahol vendégül láttuk a Sárberki iskolából a programon részt vevő tanulókat és pedagógusokat. Teadélutánunk során felelevenítettük élményeinket, programjainkat, megnéztük a fényképeket, illetve mindenki elmondhatta, hogy mit tanult az út során, illetve mire számított és mit kapott ettől az úttól.

 

 

<< Vissza az előző oldalra

Megosztás:  Facebook
kodowanie html5 css, projektowanie stron internetowych , PSD2HTML, PSD HTML, proste strony www, cięcie PSD, tworzenie stron,